16 Ocak 2017 Pazartesi

LibreOffice MUFFIN nedir, ne değildir?


LibreOffice kısa süre önce MUFFIN (My User Friendly & Flexible INterface) adını verdiği yeni kullanıcı arayüzü konseptini duyurdu.

My: Kişiselleştirilebilen
User Friendly: Kullanıcılarının kendi alışkanlıklarına göre düzenleyebileceği modüler
Flexible: Farklı donanımlara, farklı ekran boyutları ve çözünürlüklerine uyumlu
InterfaceVarsayılan arayüz, tek araç çubuklu arayüz, kenar çubuklu tek araç çubuğu ve yeni Notebook Bar (deneysel) seçeneklerinden birini seçmeye imkan tanıyan

Bu konseptin içindeki en yeni yerleşim biçiminin Notebookbar olması nedeniyle yanlış anlaşılan iki noktaya şöyle açıklık getirmeliyim:

1- Notebookbar, MUFFIN değildir. MUFFIN'in bir parçasıdır.
2- LibreOffice Notebookbar, Microsoft Office Ribbon değildir. Benzerlik gösterse de karşılığı bu değildir.
Notebookbar'ın üç kullanım seçeneğinden birinin ekran görüntüsü
Notebookbar ve yanlış anlaşılan MUFFIN hakkında LibreOffice topluluğuna sert eleştiriler geldi. LibreOffice Notebookbar'ı seçenek olarak getirdi. Ve henüz deneysel özellikler kısmında. İsteyen bu yerleşimi aktif edebilir. Yani kullanıcıyı bunu kullanmaya zorlamadı. Eleştiri güzeldir gelişimi hızlandırır ancak sert tepkileri anlamsız buluyorum ve bunların gönüllüler tarafından yapıldığını bir kez daha hatırlatmakta fayda görüyorum.

Notebookbar Türkçe tam karşılığı konusunda bir karasızlık mevcut. "Sekmeli / Kategorilendirilmiş Araç Çubuğu" uygun olabilir. Sizler de bu yeni yerleşimi kullanıp önerilerinizi yazabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder