Bu sene Akademik Bilişim Adnan Menderes Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşti. Geçen senden farklı olarak bu sefer kursiyer değil eğitmendim. Aybüke, Berk ve Yeliz ile birlikte bu dönem başladığımız LibreOffice'e katkı sürecinde kazandığımız tecrübeleri bu işe ilgi duyan birileriyle paylaşmak için bir atölye başvurusunda bulunmuştuk. Kursların ilk iki günü internet bağlantımız yoktu. Geçen seneki bloğumda bunların sorunsuzca gerçekleştiğini yazmıştım. Bunun ne kadar titiz bir çalışmayla olduğunun zaten farkındaydım ama aynı titizlikle çalışılmadığında ortaya nasıl bir tablo çıktığını da bu sene görmüş oldum. İnternet bağlantısı elimizi kolumuzu çok bağladı. Bir hata seçmek o hatayla ilgili belge okumak araştırma yapmak ve hazırlanan yamaların gönderimi için internete bağımlıydık. Buna rağmen atölye boyunca 13 yama kabul ettirdik. LibreOffice'e ilk defa katkı yapan kursiyerlerden çok güzel geri dönüşler aldık. Dilerim ki bu işin peşini bırakmazlar.
Kursların bitiminde eğitmenler için bir yemek düzenlendi. Koskocaman bir masayı Necdet hocam, Akgül hocam ve yolu Çanakkale'den geçmiş ve geçmekte olan bir ekiple doldurduk. Muhteşem bir geceydi. (güzel_anılar++)
Konferansın ilk günü Akgul hocanın konuşmasıyla başladı. Konuşmasında "ürettiler" diyerek atölyemizden bahsetmesinden ayrıca gurur duyduk. Sonra katılacağım oturumlara karar verdim. Önce Havva Cansu Sazoğlundan "Etkileşimli Tahta" sunumunu dinledik. Okullarda duyulan ihtiyaçları ve bunlar için ürettikleri çözümleri anlattı. Tahta tüm ihtiyaçları karşılayacak seviyedeydi. Tüm ekibi tebrik ediyorum. Ardından Doğal dil oturumuna katılıdım. Bu oturumdaki sunumlar için aklımda kalan, kayda değer bir çalışma yapılmadığını ve kullanılabilir bir ürünün ortaya çıkarılmadığı. Katılmadığım ama katılanlardan duyduğum Reşit İlker Gökhan'ın "Bilgi Teknolojileri Alanında Kariyer Yapmak İçin 10 Neden" isimli cinsiyetçi sunumu. Kimi insanlar kadınların neyi yapıp neyi yapamacağını konuşmak için dünyaya gönderilmiş gibi davranıyor. Sonra Muharrem Aydın'dan "Bütünleşik Siber Güvenlik" sunumunu dinledim. Bence başlık ve içerik uyuşmuyordu. Belki başlık güvenlik tavsiyeleri olabilirdi ama onun için bile yüzeysel bir sunum oldu. Ardından Barış Büyükakyol'dan "Hack Kültürü" sunumun dinledik. Barış iyi bir konuşmacı. Savunduğu alan da özgür yazılım olunca dinlemesi güzel oluyor. Son olarak Atilla Özgit'in "Büyük Ölçekli Saldırılarda Kriz Yönetimi" sunumunu yani nic.tr saldırısını birinci ağızdan dinledik.
Biz bu sene bir oturumda üç sunum yaptık.
- Kadınlar İçin Uluslararası Özgür Yazılım Fırsatları
Sunum
- Uluslararası Bir Özgür Yazılım Projesine Dahil Olmak
Sunum (yakında eklenecek)
- Türkiye'de LibreOffice Geliştirme ve Yerelleştirme Çalışmaları
Sunum
Son gün gala yemeğine katıldık. Yunan adaları tatilinin çekilişi yapılırken bir yürek çarpıntısı oldu ama çıkmadı be :D
Kaldığımız yer ve üniversitenin arasının bir buçuk saat mesafede olmasından dolayı günün 3 saati yolda geçti, haliyle bu bir haftada epeyce yorulduk. Ama yine çok güzel hatıralar kaldı geriye. Akademik Bilişim Konferansı ve öncesinde kurslar bilişim dünyası için de benim için de önemli. Oradayken kendimi evimde gibi hissediyorum. Göçebe yaşam tarzını benimsemiş olmamdan olsa gerek :p.
Yine önümüzdeki yıl aynı blog yazısını yazmak üzere diyeceğim ve zamandan da bir ricam olacak:
Lütfen bu bir yıl kadar hızlı geçme ^^.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder