-- Supervisorun varolan arayüzü sadece kurulu olduğu makine üzerindeki süreçleri yönetebiliyordu. Ama API uzaktaki makinelerle iletişim kurmaya izin veriyordu.
-- Arayüzde herhangi bir yetkilendirme seviyesi yoktu. Arayüzü görebilen herkes süreçlerle ilgili istediğini yapabiliyordu.
-- Herhangi bir şekilde süreçler filtrelenerek yönetilemiyordu. Ya tek tek ya da hepsiyle birden iş yapılabiliyordu.
Bu yaz stajımı Gamegos'ta Kaan'ın mentörlüğünde yaptım. Yaptığımız iş Supervisor'a yukarıda bahsettiğim eksiklikleri gideren yeni bir arayüz yazmaktı. Yeni arayüzü Python Flask ve Jquery kullanarak yazdık. Şimdilik paketlemedim. Nasıl kurulacağını projenin README kısmında açıkladım. Bu blogta arayüzün yeteneklerini ve kullanımını anlatacağım.
Projeyi buradan bulabilirsiniz.
DASHBOARD
--------------------------
Program çalıştığında karşımıza gelen ilk sayfadır. Toplamda kaç node olduğunu kaçının bağlı kaçının sorunlu olduğunu, toplam kaç süreç olduğunu kaçının çalışıp kaçının durmuş olduğunu ve kullanıcının arayüzde yaptığı işlemlerin logunun son 12 satırını görüntüleyen paneller var.
NODE
----------------
Node özelliği bu arayüzün merkezi olmasını sağlayan özelliktir. Yani her bir node bizim iletişim kurduğumuz farklı bir supervisora denk geliyor. Kaç tane süpervisor ile iletişim kuracaksak hepsinin host port kullanıcı adı parola bilgilerini /etc/cesi.conf içine şu şekilde yazmalıyız (node isimleri eşsiz olmalıdır) :
[node:gulsah]
username = gulsah
password = ***
host = gulsah.xyz.com
port = 9001
Node seçeneğine tıkladığımızda açılan liste yapılandırma dosyasındaki nodeların listesidir. Node eğer bağlıysa node isminin başında bir checkbox olacaktır. Bağlantıda bir problem olmuşsa node isminin başında bir çarpı olacaktır. Buradan istediğimiz nodeları seçerek süreçlerini yönetebiliriz.
ENVİRONMENT
----------------------------
Nodelardan oluşan topluluklardır. Bir filtreleme seçeneğidir. Environment'ı x node ismi y olan süreçler hakkında şunları yap dememize imkan tanır. İstediğimiz kadar environment tanımlayabiliriz. Environment isimleri eşsiz olmalıdır. /etc/cesi.conf dosyasında şöyle tanımlanır:
[environment:market]
members = gulsah, kaan
Arayüzde environment seçeneğine tıkladığımızda o environmenta üye olan ve bağlantısında problem olmayan nodeların listesini görürüz. Bu nodelardan hangisini seçersek onların süreçlerini yönetebiliriz.
GROUP
---------------
Grup zaten Supervisor'un sağladığı bir özellikti. Bu yüzden /etc/cesi.conf içine bununla ilgili birşey yazmaya gerek yok. Supervisor'un yapılandırma dosyasında tanımlanır. Süreçler bir gruba eklenebilir. Eğer sürecin grubu yoksa varsayılan olarak grup adı sürecin adı olur. Bu da arayüzde bir filtreleme seçeneğidir. Grubu x environmeti y olan süreçler için şunları yap deme imkanı sağlar.
Arayüzde grup seçeneğine tıkladımızda içinde o grubu bulunduran environmetların listesini görürüz. Buradan hangi environmentleri seçersek grubu seçtiğimiz grup, environmenti seçtiğimiz environment olan süreçleri görüntüleyip yönetebiliriz.
*Aynı süreç birden fazla gruba ait olmamalıdır.
SHOW ALL
---------------------
Show all seçeneği ne kadar node ve onların ne kadar süreci varsa hepsini birden görüntülemeyi ve yönetmeyi sağlar.
Ayrıca herhangi bir şekilde görüntülediğimiz tabloların üzerinde alt seçimler de yapabiliriz. O anda görüntülediğimiz süreçlerden hangisinin başındaki checkbox işaretliyse tabloların üstündeki turuncu butonları kullanarak sadece o süreçleri durdurup başlatabiliriz.
Program çalıştırılmadan önce yapılandırma dosyasında veritabanı ve kullanıcı loglarının tutulduğu dosyaların yolunu /etc/cesi.conf dosyasında şu şekilde belirtmeliyiz:
[cesi]
database = /x/y/userinfo.db
activity_log = /x/y/cesi_activity.log
KULLANICI SEVİYELERİ
--------------------------------------------
Admin:
-- Kullanıcı ekleme silme işi sadece admin tipindeki kullanıcılar tarafından yapılır.
-- Tüm süreçlerle ilgili herşeyi yapabilirler.
Standart User:
-- Tüm süreçler hakkında herşeyi yapabilir.
Only Log
-- Süreçlerin hepsini görüntüleyebilir
-- Süreçlerin sadece loglarını okuyabilir.
Read Only
-- Sadece süreçleri görüntüleyebilir. Herhangi bir şeye müdahale edemez.
Program ilk kurulduğunda varsayılan kullanıcı admindir. Kullanıcı adı ve parolası "admin" dir. Change password seçeneğini kullanarak admin ilk olarak parolasını değiştirmelidir. Gerek varsa istediği yetkilerde yeni kullanıcılar ekleyebilir. Eklediği yeni kullanıcılarda oturum açtıklarında aynı şekilde parolalarını değiştirebilirler.
Kullanıcı ekleme paneli:
Kullanıcı silme paneli:
Desteği için Kaan Özdinçer'e teşekkürler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder